onze aanpak en de kinderen conflict faq partners contact
 
 
Veel gestelde vragen
 

Met welke aspecten krijg ik te maken bij een echtscheiding?

Eigenlijk te veel om zo even op te noemen. De gevolgen zijn in ieder geval verstrekkend. Uw situatie wijzigt op fiscaal, juridisch en financieel gebied.
Als er sprake is van een huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap, moet deze overeenkomst met tussenkomst van een scheidingsadvocaat of notaris ontbonden worden. Ook uw financiŽle situatie wijzigt. Een van de partners moet afhankelijk van uw inkomen, kinderalimentatie en of partneralimentatie betalen. Zelfs in de verre toekomst kan bijvoorbeeld een erfenis nog gevolgen hebben als u dit tijdens uw echtscheiding niet goed geregeld heeft.
Dit zijn nog maar enkele aspecten waar u mee te maken krijgt. Wij informeren en adviseren u op basis van uw situatie zodat u goed geregeld uit elkaar kunt gaan.

>> terug naar boven

 

Er is geen sprake van een huwelijk, samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap. Zijn er dan toch juridische zaken die om goed geregeld uit elkaar te gaan geregeld moeten worden?

Ja, ook al is er geen verbintenis dan zijn er zaken die u juridisch aan elkaar verbinden. Voorbeelden zijn: kinderen, het eigen huis en de verhaalplicht van de sociale dienst. Daarbij wordt een gedeelte van de bijstandsuitkering op het inkomen van de ex partner verhaald als een van de partners bijstand aanvraagt.
>> terug naar boven

 

We gaan in harmonie scheiden kan ik dan met mondelinge afspraken
volstaan?

Nee! Het is beter goed geregeld uit elkaar te gaan. Hoe harmonieus ook de echtscheiding in beginsel verloopt. In de toekomst kan alles veranderen. Een nieuwe partner kan van invloed zijn, een verandering in de financiŽle situatie van een van de partners of zelfs overlijden van een van de partners kan jaren na de scheiding nog van invloed zijn.
>> terug naar boven

 

Kan ik zelf de hoogte van de kinderalimentatie vaststellen?

In principe is dit mogelijk. Toch is het beter om de geldende norm te hanteren.
Dat is eerlijk voor beide partijen en het voorkomt discussie tijdens de scheiding en in de toekomst.

>> terug naar boven

 

Hoe bepaal ik de hoogte van de kinderalimentatie of partneralimentatie?

Het is zeer lastig zelf de hoogte van uw kinderalimentatie of partneralimentatie te bepalen. Dit is afhankelijk van veel factoren zoals inkomen, levensstijl voor de scheiding en het aantal kinderen. Scheidenmoetbeter.nl weet de weg in het woud van regelgeving en regelt de juiste hoogte van de kinderalimentatie of partneralimentatie.
>> terug naar boven

 

Wat is een ouderschapsplan?

In dit document worden de zaken m.b.t. uw kinderen uitgebreid vastgelegd. Onderwerpen kunnen zijn: de schoolkeuze, opvoeding, omgangsregeling, vakantie en ziekte. Vaak ontstaat er een serieuze, soms blijvende ruzie tussen de gescheiden partners, wanneer deze zaken niet goed zijn vastgelegd. Beiden vindt u immers uw kinderen het belangrijkst. Over wat belangrijk is, kunt u erg van mening verschillen. Het is het beste daarover, nu u gaat scheiden, meteen goed na te denken en deze zaken met hulp van een expert goed te regelen.>> terug naar boven 

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Het document waarin alle afspraken tussen de ex-partners staan omschreven voor na de scheiding. Nadat de beschikking door de rechtbank is uitgesproken en deze is ingeschreven in de "Gemeentelijke Basis Administratie" zijn de gemaakte afspraken bindend.
 

Wat doet Scheidenmoetbeter.nl?

We bespreken met u alle zaken die in een echtscheiding geregeld moeten. We zorgen dat alles netjes op schrift komt en dat de formaliteiten rondom de scheiding geregeld worden. Van juridische aangelegenheden, fiscale aspecten tot verzekeringen. We verliezen daarbij het emotionele en persoonlijke proces niet uit het oog. Scheidenmoetbeter.nl is een professioneel bureau met ervaren en betrokken NMI Mediators dat samenwerkt met een vast advocatenkantoor. 
>> terug naar boven
 

Wat wordt er zoal behandeld?

Wat Scheidenmoetbeter.nl voor u moet regelen is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Een greep uit de zaken waarin we zoal bemiddelen: Voorlopige afspraken/voorzieningen, ouderschapsplan, co-ouderschap, alimentatie hoogtes, boedelverdeling, verzekeringskwesties, hypotheek, pensioen, vermogen, risicobescherming en testamentaire aangelegenheden. Al tijdens het eerste gesprek wordt duidelijk wat wij voor u geregeld moeten maken.
>> terug naar boven

 

Hoe bepaal ik de hoogte van de alimentatie?

Je hebt alimentatie voor kinderen en partneralimentatie. Voor het berekenen van de hoogte is een wettelijk norm vast gesteld. Het is niet noodzakelijk aan de norm te voldoen. In geval van een uitkering gaat de Sociale dienst namelijk wel uit van de norm.
Een gedeelte van de uitkering kan op de ex partner worden verhaald.
Het zelf vaststellen van het maandelijkse bedrag is lastig. U moet rekening houden met uw huidige financiŽle situatie (inkomen), uw levensstijl voor de echtscheiding enz.
Middels een zeer ingewikkelde berekening kan uiteindelijk het maandelijks bedrag worden vastgesteld.
Als u er voor kiest om bij ons te scheiden, laten wij deze berekening graag voor u maken.
>> terug naar boven
 

Kan mijn ex partner aanspraak maken op mijn lijfrentepolissen
en pensioen?

Ja, in beginsel wel, het is dan ook een belangrijk onderwerp om goede afspraken over te maken! Scheidenmoetbeter.nl legt u uit hoe het zit en helpt u tot goede afspraken te komen. Goede financiele advisering is ook nodig, om die reden werken wij nauw samen met goed opgeleide fiancieel adviseurs. NB. wij ontvangen geen commissies van deze adviseurs en hebben geen financieel belang bij uw keuzes! 
>> terug naar boven

 

Wat moet er met ons huis gebeuren?

Dat is afhankelijk van een aantal factoren: wie wil en kan er blijven wonen, beschikbaarheid alternatieve woonruimte, is er sprake van overwaarde bij verkoop of ontstaan er schulden. Feit is dat de belastingdienst het er niet makkelijker op heeft gemaakt. Goed advies is daarom onontbeerlijk.
>> terug naar boven

 
U hebt vast nog meer vragen, waarop deze site geen antwoord geeft. Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis kenningsmakingsgesprek met onze bemiddelaar (mediator) door ons centrale telefoonnummer te bellen of een e-mail te sturen. Klik hier als u naar de contactpagina wilt gaan. Wij zijn u graag van dienst.
disclaimer colofon home